Oncologie Update 2019

Predictieve diagnostiek voor immuun- en doelgerichte therapie

Datum: 13 november 2019
Tijd: 18.30 tot 21.45 uur

Prof. dr Katrien Grünberg
Radboudumc, Nijmegen

Prof. Dr Grünberg is momenteel Afdelingshoofd Pathologie Radboudumc en patholoog met de klinisch diagnostische aandachtsgebieden thorocale pathologie, nefropathologie en cytopathologie. Haar specifieke expertisegebied binnen de longpathologie is de pulmonale vasculopathie.
Na het behalen van haar artsexamen in 1992 is Prof. Dr Grünberg gaan werken als assistent-geneeskundige niet in opleiding op de afdeling kindergeneeskunde van het St. Antoniusziekenhuis in Nieuwegein. In 2000 is ze aan de Rijksuniversiteit Leiden gepromoveerd met haar thesis “Rhinoviruses in asthma. An experimental approach”. Het promotieonderzoek heeft plaatsgevonden op de afdeling longziekten van het LUMC Leiden.
In 2000 werkte Prof. Dr Grünberg een jaar bij het EMC Rotterdam, als assistent-geneeskundige niet in opleiding op de afdeling Klinische Genetica, met een focus op erfelijke tumoren. Haar opleiding klinische pathologie heeft ze vervolgens succesvol afgerond in 2005 aan de VUmc in Amsterdam.
Prof. Dr Grünberg draagt als docent bij aan de curricula waaronder Geneeskunde. Als wetenschapper heeft ze meerdere projecten geïnitieerd en verworven (ZonMw, KWF, Mitec). Haar wetenschappelijk onderzoek focust ze op longpathologie.
Naast haar functie als afdelingshoofd is ze lid van het dagelijks bestuur van het Radboudumc Centrum voor Oncologie. Vanuit deze functie draagt ze bij aan de invulling van het ABCN en centrum voor gynaeco-oncologie. Als lid beleidsraad Radboud biobank draagt Prof. Dr Grünberg bij aan het inrichten van optimale interactie tussen biobank en gebruik van pathologie diagnostische weefsel archieven.
Prof. Dr Grünberg is tevens voorzitter van de wetenschappelijke vereniging NVVP (q.q. lid AV Federatie Medisch Specialisten) en initiatiefnemer en lid stuurgroep landelijk digitaal beelduitwisselingsplatform (PIE).


Prof. dr Michel van den Heuvel
Radboudumc, Nijmegen

Prof. Dr Michel van den Heuvel is met ingang 15 mei 2017 benoemd tot hoogleraar Longoncologie aan de Radboud Universiteit/het Radboudumc en afdelingshoofd longziekten. Prof. Dr Van den Heuvel richt zich hierbij op de thoracale oncologie met hierbij een speciale aandacht voor immuuntherapie en diagnostische innovaties.

Michel van den Heuvel (1966, Afferden, Gelderland) studeerde Geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. In 1999 promoveerde hij aan de Vrije Universiteit Amsterdam op onderzoek naar de rol van de dendritische cel bij astma. Aansluitend specialiseerde hij zich op het gebied van longziekten. In 2005 werkte hij een jaar als longarts in het Tygerberg Academic Hospital van Stellenbosch University in Kaapstad, Zuid Afrika en hierna trad hij in dienst van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis en bekwaamde hij zich verder in de thoracale oncologie, met als bijzondere aandachtspunten: chemoradiotherapie, immuuntherapie en gerichte therapie.


Prof. dr Winand Dinjens
Erasmus MC, Rotterdam

Winand Dinjens is Klinisch Moleculair Bioloog in de Pathologie (KMBP). Sinds de oprichting in 1996, is hij hoofd van het laboratorium voor moleculaire diagnostiek van de afdeling Pathologie bij het Erasmus MC Kanker Instituut in Rotterdam. In 2017 is hij benoemd tot hoogleraar moleculair diagnostische pathologie aan het Erasmus MC, Universitair Medisch Centrum in Rotterdam.

Professor Dinjens heeft een uitstekende staat van dienst betreffende het uitvoeren, innoveren en implementeren van pathologie moleculaire diagnostiek en gerelateerd translationeel onderzoek. Zijn laboratorium heeft ruime ervaring en expertise met DNA en RNA analyses in routine formaline-gefixeerde en paraffine-ingebedde pathologieweefsels van diverse tumor types, met name van colorectale-, long-, hersen- en slokdarmkanker en van feochromocytoom en paraganglioom. In september 2016 is zijn laboratorium gestart met celvrije tumor DNA analyses (liquid biopsies) en vanaf december 2016 worden die diagnostisch toegepast voor patienten met longkanker.


© 2018 F. Hoffmann-La Roche Ltd 3.06.2020 Legal Statement Privacy Policy

This website contains information on products which is targeted to a wide range of audiences and could contain product details or information otherwise not accessible or valid in your country. Please be aware that we do not take any responsibility for accessing such information which may not comply with any legal process, regulation, registration or usage in the country of your origin.